Moramo priznati da je peršun pomalo potcijenjena biljka koju doživljavamo samo kao začin koji stavljamo pred kraj kuvanja većine jela i daje onaj posljednji dodir. Peršun pored sjajnog ukusa i arome posjeduje i mnoga ljekovita svojstva.
Peršun pomaže kod prevencije dijabetesa i liječenja bubrežnih oboljenja, a najnovija istraživanja potvrđuju da ima i sjajna antikancerogena oboljenja. Sad je vrijeme da potpuno promijenite način na koji gledate peršun.
Peršun se u cijelom svetu koristi više od dvije hiljade godina , a prema starim rimskim spisima salata nije salata ukoliko u sebi ne sadrži peršun. Isto tako vijekovima se koristi kao prirodni lijek za razna oboljenja poput kamenaca u žuči , artritisa, ujeda insekata, a vjerovalo se da čak ima i afrodizijačka svojstva te da suzbija pijanstvo. Kada je riječ o konzumiranju alkohola drevni ljudi su vjerovali da peršun može upiti alkoholna isparavanja iz vina tako da možete popiti koliko želite, a da se ne napijete.
Evo nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da jedete što više peršuna.
Nutritivne vrijednosti- Peršun je veoma bogat mnoštvom nutrijenata uključujući vitamine A, C kao i minerale poput gvožđa i sumpor i na taj način ga čini sjanim dijetetskim dodatkom ishrani. Ako imate naviku da dan započinjete uz svježi smoothie, obavezno dodajte i malo peršuna što zbog ukusa što zbog nutrijenata.
Antikancerogena svojstva- Najnovija istraživanja kažu da peršun sadrži veoma snažna antikancerogena svojstva koja djeluju kao antioksidanti koji uništavaju slobodne radikale prije nego što oni oštete DNK ćelije, a opšte je poznato da ta oštećenja izazivaju kancerogena oboljenja.
Preventiva dijabetesu- U jednoj studiji objavljeno je da konzumiranjem peršuna snižavate rizik od dijabetesa za čitavih 26 odsto. Peršun je jedan od najbogatijih prirodnih izvora miricetina i sadrži 8,08 mg na 100 g.
Kamenje u bubrezima- Peršunov list kao i korijen snižavaju količinu kalcijum oksalata kod životinja, a to znači da imaju svojstvo da razlažu kamenje u bubrezima kod životinja koje pate od ovakvih oboljenja, a to znači da isti uticaj može imati i na ljude.
Kao što već sigurno znate peršunov list i stabljike se koriste kao začin za gotovo sva jela posebno supe, čorbe, gulaše i u većini slučajeva se dodaje pred sami kraj kuvanja da ne bi izgubio ukus, boju, ali i nutrijente. Isto tako peršun je glavni sastojak nekih istočnjačkih salata koje se kombinuju sa kuskusom, možete ga koristiti umjesto bosiljka za pesto.
Porto magazin