logo-regular-01logo-regular-01logo-regular-01logo-regular-01
  • NASLOVNA
  • DRUŠTVO
  • BIZNIS
  • GASTRO
  • TURIZAM
  • SPORT
  • ZDRAVLJE
  • ZANIMLJIVOSTI
banner

    Ljekovita svojstva peršuna

    Foto: Depositphotos

     

    Moramo priznati da je peršun pomalo potcijenjena biljka koju doživljavamo samo kao začin koji stavljamo pred kraj kuvanja većine jela i daje onaj posljednji dodir. Peršun pored sjajnog ukusa i arome posjeduje i mnoga ljekovita svojstva.

    Peršun pomaže kod prevencije dijabetesa i liječenja bubrežnih oboljenja, a najnovija istraživanja potvrđuju da ima i sjajna antikancerogena oboljenja. Sad je vrijeme da potpuno promijenite način na koji gledate peršun.

    Peršun se u cijelom svetu koristi više od dvije hiljade godina , a prema starim rimskim spisima salata nije salata ukoliko u sebi ne sadrži peršun. Isto tako vijekovima se koristi kao prirodni lijek za razna oboljenja poput kamenaca u žuči , artritisa, ujeda insekata, a vjerovalo se da čak ima i afrodizijačka svojstva te da suzbija pijanstvo. Kada je riječ o konzumiranju alkohola drevni ljudi su vjerovali da peršun može upiti alkoholna isparavanja iz vina tako da možete popiti koliko želite, a da se ne napijete.

    Evo nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da jedete što više peršuna.

    Nutritivne vrijednosti- Peršun je veoma bogat mnoštvom nutrijenata uključujući vitamine A, C kao i minerale poput gvožđa i sumpor i na taj način ga čini sjanim dijetetskim dodatkom ishrani. Ako imate naviku da dan započinjete uz svježi smoothie, obavezno dodajte i malo peršuna što zbog ukusa što zbog nutrijenata.

    Antikancerogena svojstva- Najnovija istraživanja kažu da peršun sadrži veoma snažna antikancerogena svojstva koja djeluju kao antioksidanti koji uništavaju slobodne radikale prije nego što oni oštete DNK ćelije, a opšte je poznato da ta oštećenja izazivaju kancerogena oboljenja.

    Preventiva dijabetesu- U jednoj studiji objavljeno je da konzumiranjem peršuna snižavate rizik od dijabetesa za čitavih 26 odsto. Peršun je jedan od najbogatijih prirodnih izvora miricetina i sadrži 8,08 mg na 100 g.

    Kamenje u bubrezima- Peršunov list kao i korijen snižavaju količinu kalcijum oksalata kod životinja, a to znači da imaju svojstvo da razlažu kamenje u bubrezima kod životinja koje pate od ovakvih oboljenja, a to znači da isti uticaj može imati i na ljude.

    Kako koristiti peršun

    Kao što već sigurno znate peršunov list i stabljike se koriste kao začin za gotovo sva jela posebno supe, čorbe, gulaše i u većini slučajeva se dodaje pred sami kraj kuvanja da ne bi izgubio ukus, boju, ali i nutrijente. Isto tako peršun je glavni sastojak nekih istočnjačkih salata koje se kombinuju sa kuskusom, možete ga koristiti umjesto bosiljka za pesto.

    Porto magazin

    Share

    Slični članci

    Foto: Profimedia

    15. July 2020.

    Hrana koja utiče na dobro raspoloženje


    Pročitajte više

    Foto: Pixabay

    15. July 2020.

    Počnite piti dovoljno vode i vidjećete promjene u vašem organizmu


    Pročitajte više

    Foto: FB - Hellena - Vaša porodična priča

    15. July 2020.

    Besprijekorno čiste i njegovane ruke uz Hellena sapun!


    Pročitajte više
     

    POPULARNO

    • Svaki vuk zavija drugačije
    • Jedina srpska riječ koja je ušla u turski jezik
    • Uz Kärcher ručni parni čistač do savršene čistoće
    • Limuntus i Soda Bikarbona najbolji prijatelji čistog doma
    • Stranice egipatske piramide su usmjerene tačno ka četiri tačke kompasa
    • Guinnessova knjiga rekorda izmišljena je da bi izmirila kafanske svađe
    © 2019 Porto. Sva prava zadržana.
    IMPRESUM - MARKETING - PRAVILA PRIVATNOSTI

    Magazin Porto koristi kolačiće kako bi vam osigurao najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Nastavkom pregleda web stranice porto.ba slažete se s korištenjem kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.Ok